Зошто зависноста од смартфоните штети на вашето куче?

од Vladimir Zorba
331 прегледи

Кучињата сакаат да играат, да трчаат по фрлените топчиња и да сакаат интеракции со сопствениците, но денес тие се натпреваруваат со социјалните медиуми бидејќи нивните сопственици се посветуваат на своите паметни телефони.

На кучињата веројатно им се чини дека нивните сопственици трошат повеќе и повеќе време на телефонски контакти со пријателите и бараат на Интернет со паметни телефони и повеќе не можат да „пробијат“ до луѓето – како постојано да наидуваат на сигналот на зафатена телефонска линија.

Ова ги става кучињата во позиција да го истражат обемот на несаканите слободи, предупредува организацијата за правата на животните. „Кучињата брзо сфаќаат дека никој не се фокусира на нив, па затоа започнуваат да се забавуваат сами“, вели Ен Кари Сиеме, професионален тренер за кучиња.

Сопствениците едвај забележуваат дека кучето трчало по дете на велосипед или уринирало среде пат.

Особено е тешко за несигурните кучиња кога нивните сопственици не ги забележуваат нивните сигнали. На кучињата им треба повратна информација бидејќи во спротивно им останува да се грижат за себе, а некои стануваат агресивни на поводник.

Најважната работа во врска со кучињата е да им биде на располагање човечкото суштество, вели Сиеме.

„Морам постојано да му покажувам на кучето дека му се исплаќа да биде фокусиран на мене“, вели таа.

Слични содржини