Почетна / Актуелно / Kathimerini: Европскиот стабилизациски механизам се подготвува да го олесни долгот на Грција

Kathimerini: Европскиот стабилизациски механизам се подготвува да го олесни долгот на Грција

Европскиот стабилизациски механизам (ЕСМ) е подготвен да воведе краткорочни мерки за ублажување на националниот долг на Грција до крајот на јануари, како што беше договорено за време на состанокот на Еврогрупата од 5 декември, пишува грчкото издание Kathimerini.
За таа цел ЕСМ ќе заземе повеќе средства од пазарите отколку што беше предвидено првично.
Ревидираниот план за прашањето на долгорочните обврзници во рамките на 2017 година предвидува зголемување за 14% на вредноста на оригиналниот план, за да ги покрие најликвидните барања поврзани со олеснувањето на грчкиот долг.