Актуелно
Почетна / Актуелно / Клетва ли? Во 2050-та Германија треба да биде исламска држава!

Клетва ли? Во 2050-та Германија треба да биде исламска држава!

“Европа умира!” – оваа мрачна прогноза постојано се врти низ интернет. Шират ја какви ли не “Фејсбук” -групи,  на “Твитер” и видео на  “Јутјуб”,  преголема група на луѓето сод плашилото наречено “загинувањето на христијанскиот свет”, пишува Џени Штерн на сајтот на ARD.

“Притаенa исламизација на Европа”, така се вели едно видео во “Јутјуб”, што се врти веќе неколку години во оваа социјална мрежа. Видеото изобилува со тврдења, a  ниедно не може да биде докажано. Едно од нив, на пример, гласи: “90% од прирастот во Европа по 1990 година се должи на мигрантите-муслимани.” Целосни глупости, вели Рајнер Клингхолц, шеф на германскиот Институт за население и развој. Прирастот всушност се должи главно на тоа дека во Европа бројот на новороденчињата е повисок од бројот на починатите, појаснува демографoт. Освен тоа тешко може да се пребројат  мигрантите-муслимани во Европа, бидејќи во официјалните регистри нема податоци за верската припадност. “Оваа припадност може да се изведе само индиректно – според земјите од кои тие доаѓаат”, објаснува Клингхолц. Благонадеждни статистички податоци дава институтот “Пју” во Вашингтон.

Тамошните специјалисти стигнуваат до заклучок дека меѓу 1990 и 2010 година бројот на муслиманите во Европа се зголеми од 29,6 милиони на 44,1 милиони евра, што во проценти значи дека вкупниот удел во европското население се зголеми од 4,1 на 6 проценти. Ако од овие бројки се направи прогноза за 2050 година, таа ќе покаже дека тогаш процентот на муслиманите меѓу европското население ќе биде меѓу 8,4 и 10,2 отсто. Институтот не располага со податоци за прирастот на муслиманите во Европа, а авторот на видеото во “Јутјуб” не наведува никакви извор на своето тврдење.

Муслиманите не поклопиле?

Во исто видео се вели дека во 2050 година Германија требаше да биде муслиманска држава. Статистиката која  ја нудат научниците, говори нешто сосема друго. Според германската Канцеларија за миграции и бегалци, кон крајот на 2015 година во земјата живееле меѓу 4,4 и 4,7 милиони муслимани, што претставува помеѓу 5,4 и 5,7% од 82-милионското население на земјата.

Институт “Пју” нуди екстраполација на овие бројки, според која во 2050 година муслиманите во Германија ќе бидат максимум 10 проценти од населението. Во долгорочна перспектива процентот муслимани навистина може малку да порасне, бидејќи според статистиката муслиманките во Европа раѓаат просечно по 2,1 деца, додека просечната стапка на наталитет изнесува 1,6. Во споменатата видео се тврди дека во некои делови од Франција муслиманките родиле во просек по 8,1 деца, но докази за ова тврдење не можат да бидат откриени. Напротив – тоа изгледа чиста фикција, со оглед дека највисоката стапка на наталитет меѓу муслиманите низ целиот свет е регистрирана во Нигер, но дури таа е пониска – 6,9.

Докажано е дека наталитетот е директно поврзана со образовното ниво на општеството. Клингхолц појаснува дека во рамките на едно до две генерации наталитетот меѓу дојденците постепено се приближува до просечниот во земјата домаќин.

Смислени броеви – смислени предвидувања

“Истражувањата покажуваат дека по три до пет години исламот ќе биде најдобро масовната религија во светот” – уште едно тврдење во предметниот видео кое нема никаква врска со реалноста. Да не заборавиме дека веќе поминаа четири години откако тоа снимка се врти во “Јутјуб”, а сè уште ништо такво не се случило. Истражувачите од институтот “Пју” сметаат дека бројот на муслиманите и христијаните во светот ќе се израмни евентуално едвај до 2050 година. Слични видеа и пораки на социјалните мрежи, предвидуваат ” рушењето на Европа и христијанскиот свет”, обично се фабрикуваат по иста рецепт:  се користат  произволно смислена броеви кои пак  ниту се докажуваат , затоа пак многу успешно  се фрлаат меѓу наивните луѓето во паника. Со голо око се гледа дека авторите на овие сценарија посочуваат фиксни броеви, наместо да нудат различни можни варијанти на принципот “во зависност од тоа дали овој тренд продолжил или не, тогаш …”. Сериозните предвидувања се прават токму така – со отворени различни варијанти, појаснува Клингхолц.

Демографските предвидувања секогаш се подготви на базата на податоци од минатото. Трите најважни параметри во случајот се: наталитетот, должината на животот и миграцијата. Независно од сето сепак, дури најсериозните демографски прогнози треба да се земаат со резерва, бидејќи тие нема да  ги земат непредвидливите настани во иднината – пример војни, епидемии или природни катастрофи.

Извор: Дојче Веле