12 години од потонувањето на бродот „Илинден“

од Vladimir Zorba

Денеска се навршуваат 12 години од потонувањето на Илинден на 5 септември 2009 година во Охридското Езеро.

За време на инцидентот во Македонија, 15 бугарски туристи се удавија. Бродот превезувал над 50 бугарски туристи до манастирот „Свети Наум“ и потонал за неколку минути на 200 метри од брегот.

Во почетокот на април 2012 година, битолскиот Апелационен суд ги потврди пресудите на Сотир Филевски и Бранко Баиќ во случајот со бродот „Илинден“ што потона во Охридското Езеро. Претходно на 5 јули 2011 година, Основниот суд Охрид ги прогласи за виновни двајцата обвинети.

Капетанот на бродот, Филевски и хрватскиот државјанин Баиќ беа осудени на по една година затвор. Судот одлучи дека Сотир Филевски не ги почитувал прописите за превозот и непромислено сметал дека не постои опасност да се качат повеќе од 50 бугарски туристи. Баиќ беше осуден и за кршење на законот за превоз.

Две недели по трагичната несреќа, „Илинден“ беше изнесен на површината. Екипите на хрватската компанија „Дубина“ испумпуваа вода од него два часа.

Слични содржини