Битиќи: Со Законот за социјално претприемништво ќе се дефинираат процедурите и критериумите за социјалните претпријатија

од Nikola Popovski
558 прегледи

„Со имплементација на Законот за социјално претприемништво, кој е во завршна фаза, социјалното претприемништво ќе биде системски регулирано, со јасно дефинирани процедури и критериуми за основање социјални претпријатија, со изградени соодветни финансиски инструменти“ изјави вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи на Форумот за социјално претприемништво во Скопје.

Тој додаде дека преку поттикнување на поволна средина за развој на социјалните претпријатија, ЕУ станува активен чинител и наш партнер, кој, меѓу другото, го финансираше и Проектот за развој на социјалните претпријатија, каде беше Центарот за поддршка и развој на социјалните претпријатија. воспоставено и признаено како атрактивно место каде што социјалните претприемачи можат да добијат поддршка, да се вмрежуваат и да се промовираат.

„Треба да ја зајакнеме регионалната соработка за да можат социјалните претприемачи да споделуваат знаење и ресурси. Треба да ја подобриме конкурентноста на социјалните претпријатија за да можат да се натпреваруваат надвор од националните пазари. Но, треба да ги искористиме и можностите што ги носи дигитализацијата за континуирано создавање на нови и иновативни социјални претпријатија“ рече Битиќи.

Вицепремиерот додаде дека тоа ќе не направи поатрактивни партнери за ЕУ, но и ќе ја зајакне нашата колективна регионална отпорност и конкурентност на глобалната пазарна арена.

„Со прифаќање и поддршка на социјалното претприемништво, земјите од Западен Балкан треба да ја искористат својата трансформативна моќ за да го забрзаат својот пат кон членство во ЕУ, а истовремено да ја подобрат благосостојбата на своите граѓани и заедници“ рече Битиќи.

Слични содржини