Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Д-р Кон: Без вонредна состојба не е можно да се следат 50.000 луѓе кои се враќаат во Србија

Д-р Кон: Без вонредна состојба не е можно да се следат 50.000 луѓе кои се враќаат во Србија

Епидемиологот Предраг Кон изјави дека во пракса се спроведува нова мерка за надзор поради вирусот корона, што значи дека граѓаните се пријавуваат во здравствените установи по враќањето од странство и дека тоа ќе има долгорочни ефекти, особено во наредниот период кога ќе дојдат славите и зимските празници.

– Ако сакаме, а јас сакам, месецот јули да не се повтори, мора да размислиме и да планираме месеци однапред – рече Кон за српски Данас.

Епидемиологот рече дека ќе се најде начин за повратници да се пријават за да има што е можно помал товар и за граѓаните и за лекарите, а меѓу можностите се и електронската регистрација, повикувањето на кол центарот или одењето на клиниката „Ковид“, што според него е опција што треба да се избегнува кога е можно.

– Ова е еден вид здравствен надзор, но не е здравствениот надзор што е дефиниран со закон и за кој се одговорни институциите за јавно здравје. Таков здравствен надзор не би бил можен. Затоа што, ако очекувате враќање на 50.000 луѓе, што треба да го следите десет дена, тоа е половина милион надзор. Не е можно да се спроведе такво нешто без вонредна состојба – нагласи тој.
Говорејќи за состојбата во училиштата, Кон истакна дека досега има јасен преглед на состојбата во сите основни училишта каде што се појавил вирусот, но дека тој е загрижен што во моментов нема извештаи за сомневање за инфекција со коронавирус во средните училишта.

– Тоа ми кажува дека случаите на инфекција кај средношколците не се под контрола. Ако има вирус во основните училишта, многу е веројатно дека е присутен во средните училишта, но овие случаи не се пријавени. За основните училишта, од кои 11 во кои 13 ученици се позитивни, ние точно знаеме во секое време што се случува и можеме со време да видиме дали имало сериозно пренесување – рече тој.

Од друга страна, додаде Кон, тешко дека никој средношколец немал температура од почетокот на учебната година.

loading...