Ѓукановиќ: Нападнати сме бидејќи нема „Голема Србија“ без Црна Гора

од Vladimir Zorba

Големосрпскиот национализам сака да го искористи геополитичкото преуредување, без оглед на тоа што Балканот тоа веќе го чинеше 150.000 животи, изјави црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ.

Тој за хрватски РТЛ рече дека ова е обид за обновување на старите, ретроградни политики за изградба на големи држави на Западен Балкан, пренесе Танјуг.

„Беше лансирана истата идеја што беше понудена како алтернатива во 1990 -тите – да се направи нов состав на Западен Балкан, да се направат зголемени, односно големи држави, етнички и верски хомогени. Сето тоа поради лажната претпоставка дека мултиетничката демократија не е можна во овој дел на Европа“, рече Ѓукановиќ.

Како што изјави, се нуди нешто што би било исклучок од правилата на животот во Европа.

„Пропадна во 1990 -тите, и платена е цена со речиси 150.000 животи. Сега, веројатно водени од геополитички промени, идеолозите на овие национализми на големите сили се обидуваат да ја обноват таа идеја. Следствено, Црна Гора е нападната, бидејќи знаеме дека нема „Голема Србија“ без Црна Гора во нејзиниот состав“, нагласи Ѓукановиќ.

Како што рече, нема сомнение дека зад тоа стои државниот врв на Србија.

„Државниот врв на Србија, предводен од Александар Вучиќ. Познато е дека идејата за „Голема Србија“ е многу стара, ја поврзуваме за време на Цртежите на [Илија] Гарашанин во 1844 година. Оттогаш, таа се обновува повремено, а Црна Гора отсекогаш била посакуван плен за Србија“, рече Ѓукановиќ.

Тој додаде дека се уште се обидува да ја одржи во живот „илузијата – идејата за анексија [бошњачкиот ентитет] на Република Српска кон Србија “.

„Откако Србија го загуби Косово, се чини дека Црна Гора е најатрактивниот надомест и неизбежен дел од одржувањето на идејата за „Голема Србија“ во живот“, рече Ѓукановиќ.

Како што понатаму тврди, Српската православна црква (СПЦ) е инструмент за остварување на големосрпскиот национализам.

„Во 1990 -тите, имаше неколку од овие инструменти, ЈНА [Југословенската народна армија], југословенската полиција, југословенската безбедносна служба, царина, закони. Тоа многу јасно се манифестира во тековните проблеми во Црна Гора“, рече Ѓукановиќ.

На прашањето дали може да дојде до конфликт во Црна Гора, тој рече дека не би било лесно да се справи со Србија, особено „ако знаете дека зад Србија стои геополитичка сила како Русија“.

„Русија, преку поддршка на таквите идеи, всушност се обидува да ги реализира своите геополитички интереси на Западен Балкан, кои, по дефиниција, се спротиставуваат на европското единство и европскиот систем на вредности. Би рекол дека сето ова е полесно доколку нема потреба, внимание и поддршка од Западот. Така, како и секогаш, насилникот ќе оди толку далеку, колку што ќе му биде дозволено “, рече Ѓукановиќ.

Слични содржини