Инстаграм ќе крие коментари што може да бидат навредливи

од Vladimir Zorba

Инстаграм ќе започне автоматски да ги крие потенцијалните навредливи коментари во обид да го реши проблемот со малтретирање на социјалната мрежа. Компанијата соопшти дека коментарите што би биле скриени ќе бидат слични на оние што ги пријавувале корисниците во минатото.

Инстаграм наведува дека ги користи постојните системи за вештачка интелигенција за да идентификува злоупотреба или малтретирање на говорот во коментарите. Корисниците сепак ќе можат да ја селектираат опцијата „прикажи скриени коментари“ за да видат за што се работи.

Адам Мосери, кој го презеде кормилото на Инстаграм пред две години, вети дека ќе се бори против интернет-малтретирањето. Минатата година компанијата во сопственост на Фејсбук објави алатка наречена „Ограничи“. Тоа ви овозможува да „ограничите“ друг корисник, што значи дека коментарите на вашите објави од таа личност се видливи само за нив, а не за други луѓе. Тие, исто така, додадоа функција што им овозможува на корисниците да знаат кога нивниот коментар може да се смета за навредлив пред да биде објавен.

Инстаграм соопшти дека од воведувањето на предупредувањето за коментари, направен е „значителен напредок“ во уредувањето или необјавувањето коментари. Во вторникот тие најавија дека ќе додадат дополнително предупредување за луѓето кои објавија неколку коментари што може да бидат навредливи. Известувањето ги кани да се навратат на својот коментар, бидејќи во спротивно може да ризикуваат последици како што се криење на коментарот или дури и бришење на сметката.

Твитер спроведе слични истражувања. На почетокот на оваа година, тие започнаа да ги охрабруваат корисниците да преиспитаат да одговорат на твит пред да објават дали содржи потенцијално штетен јазик, пишува Си-Ен-Ен.

loading...

Слични содржини