Јаневски: „Отворен Балкан“ значи чекор кон ЕУ

од Vladimir Zorba

Земјите од Западен Балкан би постигнале значителен успех доколку напредуваат заедно, рече претседателот на Управниот одбор на винарската визба „Тиквеш“, Светозар Јаневски, нагласувајќи дека „не можеме да размислуваме индивидуално во регионот“ и дека треба да избегнеме секаква политизација, бидејќи политичките одлуки се потребни за да се создаде добра деловна средина, но не и само за водење бизнис.

„Сега имаме „Отворен Балкан“, и да, имаме проблеми, има доцнења во транспортот на стоки, индивидуални проблематични ситуации, но „Отворен Балкан“ значи чекор кон ЕУ, значи слободно движење на стоки, луѓе, а тоа го сакаме сите“, изјави Јаневски за Танјуг.

Најголем проблем, според него, е политизирањето на сите процеси.

„Не можеме апсолутно да заборавиме што се случи пред 20 или 30 години, но тоа не треба да биде пречка да се отвори простор за разговор и подобра иднина“, истакна Јаневски.

Слични содржини