Јанша: Не постои документ со кој Словенија заговара промена на границите

Нема никаков документ, па дури и нон-пејпер, со кој Словенија би се залагала за промена на границите на Балканот, е пораката што словенечкиот премиер Јанез Јанша што му ја пренесе на членот на Претседателството на БиХ, Сефик Џаферовиќ, денес.

Како што беше објавено од Претседателството на БиХ, Јанша во текот на денот го повика Џаферовиќ за да ги разјасни шпекулациите за наводниот документ што би се залагал за поделба на БиХ, но и за промена на границите на другите земји во регионот.

Копија од наводниот документ беше објавен на англиски јазик од словенечки портал, но без да се објасни кој го составил и на кого бил упатен.

„Словенечкиот премиер Јанез Јанша го извести членот на Претседателството на БиХ Сефик Џаферовиќ дека нема нон-пејпер што може да биде поврзан со словенечката влада, што би вклучувало прецртување на границите или кршење на територијалниот интегритет на Босна и Херцеговина“, се вели во соопштението. Претседателство на БиХ.

Беше истакнато дека Јанша ја пренесе пораката дека Словенија го поддржува суверенитетот и територијалниот интегритет на Босна и Херцеговина, како и нејзиниот евроатлантски пат, целосно почитувајќи го Дејтонскиот мировен договор.

Во телефонски разговор, Џаферовиќ рече дека секоја приказна за етничките и територијалните поделби на Босна и Херцеговина треба да се спречи на самиот почеток, и дека единствениот начин за Босна и Херцеговина е нејзината понатамошна внатрешна реинтеграција и евроатлантските интеграции.

Јанша и Џаферовиќ разговараа и за претстојното претседателство на Словенија со Советот на Европската унија, кое започнува во јули, како и за претстојниот самит ЕУ-Западен Балкан, чиј домаќин ќе биде Словенија и чија главна тема треба да биде забрзување на интеграцијата на регионот во Европска унија.

loading...

Слични содржини