Курти: Со признавањето на Косово, Грција ќе докаже дека е лидер на Балканот

од Nikola Popovski

Косовскиот премиер Албин Курти рече дека со признавањето на независноста на Косово, Грција ќе докаже дека Атина е подготвена за улогата на лидер на Балканот.

Курти за грчкиот весник „То Вима“ оцени дека „Грција и Косово треба да ги зајакнат своите независни односи заради нивната долга заедничка историја, заедничката цел за стабилност и мир на Балканот и заедничка иднина“, објави приштинска „Газета експрес“.

Курти исто така изјави дека Косово ќе ја поздрави одлуката на Грција за признавање.

„Признавањето ќе биде суштински доказ за водечката улога што Грција треба да ја има во регионот“, рече тој.

Курти додаде дека Косово ги зајакнува економските односи со Грција, за што сведочи и виртуелниот економски форум организиран од министерствата за надворешни работи во април 2021 година.

На прашањето за не-документи и сценарија за промена на границите во регионот, Курти рече дека најдобриот одговор на сите не-документи е „без коментар“.

Курти изјави дека Косово не се сомнева дека мора да се движи кон европска и евроатланска интеграција.

„Знаејќи дека сегашната регионална рамка не може да не подготви за пристапување во ЕУ, предложив на самитот во Тирана, ЦЕФТА да се ажурира во СЕФТА (Договор за слободна трговија на Југоисточна Европа)“, рече Курти, додавајќи дека се надева оти Европската комисија ќе го сфати сериозно и започнете дијалог што ќе даде конкретни резултати.

Слични содржини