Митрополитот Петар: Одлуката на СПЦ за МПЦ е чекор напред во односите меѓу двете цркви

од Nikola Popovski

Одлуката на Српската православна црква (СПЦ) за обновување на канонското единство со Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) е чекор напред во односите меѓу двете цркви, изјави митрополитот преспанско-пелагониски и администратор австралиско-ново зеландски Петар.

Тој изјави дека веста која вчера пристигна од СПЦ е позитивна и дека „работите за МПЦ – ОА не одат назад, туку напред“.

„Вселенската патријаршија ни наложи да ги решиме административните прашања меѓу двете цркви со Српската православна црква во рамките на канонскиот акт и црковната традиција. Штом Српската црква се согласи да ги реши овие прашања, не гледам што би можело да биде негативно во овој процес“, рече владиката Петар за Дојче Велес, кој во моментов е единствениот член на Синодот на МПЦ-ОА што ја изгласа одлуката на СПЦ.

Соборот на СПЦ вчера одлучи да „воспостави целосна литургиска и канонска заедница“ со МПЦ-ОА, прифаќајки го статусот на најширока можна автономија доделен во 1959 година, наведувајќи дека дијалогот за „евентуалниот статус на епархиите во Северна Македонија е легитимен и реален“.

Светиот синод на Вселенската патријаршија на седницата на 9 мај донесе одлука за признавање на Македонската православна црква како канонска црква наречена Охридска архиепископија и и наложи да го реши својот статус со СПЦ.

Но, одлуката на Вселенската патријаршија не е „томос за автокефалност“ со кој официјално се регулира меѓународното име и статус на Македонската црква, туку најава дека црквата повеќе не е „во раскол“.

Слични содржини