Актуелно
Почетна / Македонија / Намалена е смртноста на предвремено родените бебиња

Намалена е смртноста на предвремено родените бебиња

Стапката на смртност на предвремено родени бебиња во државава е намалена двојно и изнесува 12 проценти на годишно ниво, истакна директорката на ГАК, Викторија Јовановска.

Премиерот Зоран Заев рече дека институците треба постојано да се ангажираат за да ја променат црната статистика и покрај резултатите што се постигнати.

„Да им обезбедиме услови  на малите борци да ги добијат неопходните  услови во одделенијата за интензивна нега со соодветна топлина, поддршка за прихрана и основна грижа за инфекции и тешкотии во дишењето. Во развиените земји речиси сите овие бебиња преживуваат. Нашата намера е Северна Македонија да е една од тие земји. Имаме причина да веруваме дека сме на добар пат да го постигнеме тоа. Во 2016 година процентот на починати предвреме родени бебиња изнесуваше 25 проценти, во 2017 стапката се намали на 21, во 2018 изнесуваше 16 проценти, а годинава 12 проценти“,  истакна Заев.

Директорката на ГАК Викторија Јовановска посочи дека бројките за преполовената смртност мотивираат да бидат уште повеќе посветени и да ги елиминираат сите ризици и причини за смртност на предвреме родените бебиња.

„Владата обезбеди набавка на 25 инкубатори, со која значително се релаксира работата за персоналот, а уште поважно се обезбедија доволно современи инкубатори. Повеќе нема сместување на две бебиња во ист инкубатор со што  се спречија дополнителниот ризик од инфекции и другите компликации за здравствената состојба на предвреме родените бебиња“, рече Јовановска.

Како што информираше началничката на Одделението за интензивна нега и терапија при ГАК Елизабета Петковска, изминатите три години повеќе од половина е преполовена и стапката на преживување на новороденчиња. Ако пред три години починуваа 35 на 1 000 родени, сега е бројката е намалана на 16 новороденчиња на 1 000 живородени. Смртноста што ја имаме сега 80 проценти отпаѓа на новороденчиња под 28 гестациска недела и под 1 000 грама.

„Во изминатите две години е спроведена ефективна перинатална обука, со која првпат и гинеколозите и неонатолозите заедно научија да ги спроведуваат најновите протоколи во грижата на новороденче со експерти од Светската здравствена едукација. Меѓу останатото, во тек е набавка на три високофрекфентни апарати за механичка вентилација, а се спроведува едукацијата за таа намена. Не застануваме тука, воведуваме нови методологии и техники со цел да се намали смртноста  кај предвреме родените беиња“, додаде Петковска.

Министерот за здравство, Венко Филипче исто така нагласи дека покрај вложувањето во опрема, едукација на кадарот, класифицирањето на родилиштата и воведената работата по протоколи по светски стандарди која што отсуствувала во минатите години придонела за успех во третманот на прерано родените бебиња.

„Сегашните резултати се исклучително значајни. Да се намали смртноста на повеќе нивоа во однос на перинаталниот и ранонаталниот период навистина се гледа ретко. Ќе продолжиме да инвестираме и во човечкиот капитал, едукациите, зголемување на примањата на здравствените работници затоа што само добро стимулирани лекари и медицински сестри може да значи добар успех во работата“, нагласи Филипче.

Статистиката покажува дека милион од 15. милиони бебиња кои се раѓаат годишно во светот умираат  поради компликации од прдвреме во раѓање. Многу преживеани се соочуваат со живот на инвалидитет, вклучувајќи пречки, како во учењето, како и проблеми со видот и слухот.

loading...