НОВ ЗАКОН ЗА КЛИМАТА Макрон забрани летови во рамките на државата, големи казни за екоцид

од desk4
Францускиот парламент го одобри новиот закон за клима, насочен кон трансформација на начинот на кој Французите ќе патуваат, градат и произведуваат во иднина, но за кој активистите за заштита на животната средина велат дека не е доволно добар ако навистина сакаат да ги намалат емисиите на јаглерод на ниво на држава Тоа е, тврдат тие, компромисен закон кој скоро во ниту еден момент не оди доволно далеку за да се постигне целта, а тоа е намалување на јаглеродниот отпечаток на Франција.
Законот е промовиран од самиот претседател Емануел Макрон, и се однесува на различни форми на француска традиција – култура, економија, земјоделско производство, историска градба или нивно одржување и зачувување, авионската и автомобилската индустрија …
Политичката дискусија за законот траеше со месеци, поради што тој на крајот се сведе на неколку важни теми, но кога конечно беше договорен, тој брзо доби поддршка во парламентот, и во Сенатот и во Националното собрание. Тоа поттикнува развој на почисти автомобили со укинување од оние со најголемо влијание врз животната средина, потоа помош за енергетско реновирање на зградите што се дефицитарни во овој поглед, забранува домашни летови да траат помалку од два и пол часа на маршрутите што може да се надмине со воз. Меѓу другото, воведени се и големи казни за кривично дело екоцид за компании и физички лица во износ до неколку милиони евра.
Исто така, се планира да се исклучи греењето на домовите на фосилни горива и да се добие електрична енергија од слични извори. Но, она што се покажа како проблем е цврстиот став на Макрон на оваа тема кога тој делува на глобално ниво, и сега е јасно дека тој нема скоро толку ‘рбет’ дома. Jeanан-Франсоа ullулиард е шеф на Гринпис за Франција и тој се појави во јавноста под слоганот „Климатски закон: руинирана работа“. Тоа беше со цел да се протестира за време на донесувањето на законот во парламентот, но кое не привлече голем број луѓе.
– Законот е недоволен за справување со проблемот со кој треба да се справи. Не воведува екологија во секојдневниот живот на нашето население. Willе мораме да продолжиме со непослушност, протести и законски напори “, рече Жулиард.
Исто така, беше формиран комитет од 150 граѓани, чија задача беше да даде препораки што ќе бидат вметнати во овој закон. Но, сега Макрон е обвинет за слабеење на тие предлози од страна на претседателот, а некои се изменети од конзервативците, вклучително и членови на некои други политички ориентации, кога предлогот конечно ќе стигне до нивните маси. За Макрон, ова е многу проблематична ситуација, бидејќи тој го поддржа планот на ЕУ презентиран минатата недела, според кој емисиите на стакленички гасови треба да се намалат за 55 проценти до 2030 година во споредба со нивото од 1990 година. – овој закон не може да го стори тоа.
– Законот е неамбициозен. Протестите мора да продолжат да го свртуваат вниманието на она што го велат научниците за климатските промени, изјави за АП демонстрантката Аурели Лилит, наставничка, која исто така е член на Гринпис и Бунт на истребување, движење кое се бори против лошите владини политики.

Слични содржини