Новиот сој на коронавирус регистриран во 51 земја, СЗО бара поголемо тестирање

од Nikola Popovski

Светската здравствена организација (СЗО) го потврди појавувањето на новата мутирана варијанта на коронавирусот ЕG5 која ги има истите симптоми како омикрон и повика на зголемен број тестови за да се има појасна слика за неговото ширење.

Овој тип на коронавирус досега е пронајден во 51 земја, а СЗО смета дека коронавирусот е откриен во тие земји поради поголем обем на тестирање.

Оваа варијанта е пријавена, меѓу другите земји, и во Кина, Кореја, Јапонија и Канада.

Експертите сметаат дека овие бројки треба да се земат со резерва, бидејќи само половина од земјите се тестираат за вирусот и дека ширењето на сојот ЕG5 е многу пораспространето отколку што покажуваат тестовите.

Меѓу вкупниот процент на тестирање, EG5 учествува со 17,4 проценти од позитивните тестови.

EG5 е категоризиран како високо пренослив. СЗО наведува дека вирусот не е сезонски распространет како во минатото.

Слични содржини