Овие места се најризични: Коронавирусот брзо се шири и лесно може да се заразите

од Берта Китинска

Ризикот од инфекција со коронавирусот е најголем во затворени простории

Според индексот на ризик од инфекција со корона, објавен од сараевскиот портал Кликс, тој е најголем на забавите во затворено.

Овде се вклучуваат барови и ноќни клубови, концерти, кина и театри, контактни спортови, верски услуги / заеднички молитви и публика на спортски настани.

Во зависност од споменатиот настан, ризиците се затворени простори, потрошувачка на алкохол и цигари, долгорочно изложување, изразен пренос на капки, пеење, ослободување на капки и близок контакт.

Она што најмногу влијае на ширењето на инфекцијата е, освен затворениот простор, должината на изложеноста и интеракцијата, гужвите и силното ширење на капките со викање, кивање, одложување и пеење.

Меѓу умерените ризици се спортот, купувањето на пазарите и купувањето облека и козметика.

Среден ризик е вежбање во спортски сали, контакт преку предмети и површини, неносење маски, висока фреквенција на дишење, потоа фризерски / кометни салони, работа во канцеларии и конечно консумирање храна во затворен простор во ресторан.

loading...

Слични содржини