Пандемијата со коронавирусот може да се запре без вакцина: Експертите објаснуваат како

од Берта Китинска

Новите студии од Универзитетот Харвард и Колорадо тврдат дека масовното тестирање може целосно да го запре ширењето на коронавирусот и дека вакцинацијата можеби не е неопходна.

Фреквенцијата на тестирање е клучна за да се спречи ширењето на инфекцијата, велат експертите.

– Кога гледаме на поголема слика, брзите тестови се подобра превенција, иако помалку чувствителни, од тестовите што се очекуваат и даваат сигурни резултати – рече Даниел Лермор, доцент на Универзитетот во Колорадо.

– Овој принцип во голема мера би го намалил бројот на луѓе што непотребно живеат во изолација, истовремено идентификувајќи го бројот на заразени лица на кои им е неопходна изолација – додаде тој.Студија е објавена во научното списание „Science Advances“ во кое Лермор учествуваше во соработката со научници од Институтот БиоФранит на Универзитетот Харвард.

Истражувањата покажаа дека фреквенцијата на тестирање е далеку поважна од чувствителноста на тестот, бидејќи во голема мера го спречува ширењето на вирусот, бидејќи дури две третини од заразените немаат симптоми, а чекањето за резултати се дополнителни носители на инфекцијата. е тоа што во урбани услови, каде што, да речеме, 4 проценти од населението е заразено, благодарение на брз тест, бројот на заразени лица е намален за 88 проценти.

– Ако половина од нацијата се тестираше на неделно ниво и ако се изолираа во случај да бидат позитивни, резултатот ќе беше одличен. За неколку недели можевме да видиме дека епидемијата се спушта на ниво што може полесно да се контролира – изјави професорот по епидемиологија од Универзитетот Харвард.

Да потсетиме, Светската здравствена организација повика на масовно тестирање за време на првиот бран, со цел да се спречи ширењето на инфекцијата.

Ова ќе биде клучот за прекинување на синџирот на инфекција.

Од почетокот на пандемијата до денес, скоро 1,4 милиони луѓе починале поради 19-та година.

loading...

Слични содржини