Пациентот од Кичево одбива да се тестира за мајмунски сипаници, нема законска можност да се присили

од Nikola Popovski

Членовите на Комисијата за заразни болести (КЗБ) денеска информираа дека пациентот од Кичево за кој се уште не може да се потврди дали е заразен со мајмунски сипаници, завчера се јавил на доктор и веднаш е стапена комуникација со лекари од Инфективната клиника и епидемиолози.

-Поставено е сомневањето врз основа на клиничката презентација и му е понудено тестирање. Во тој момент одбил да се тестира и не се пријавил во Инфективната клиника, после што се известени лекарските служби од Битола и тие реагирале веднаш. Ангажирана е матичната лекарка на пациентот и комуникација е воспоставена. Епидемиологот од Битола двапати бил кај него дома, разговарано е со членовите на семејството и објаснето е дека тестирањето е во интерес на сите, изјави денеска претседателот на КЗБ, д-р Александар Петличковски.

Тој појасни дека нема законска можност да се присили лицето да се тестира.

-Никаде во светот не се прави за оваа болест и не следи задолжителна изолација, таа е во облик на препорака. Се надеваме ќе преработи свеста, констатира Петличковски.

Портпаролот на комисијата, д-р Злате Мехмедовиќ објасни дека постои можност да се побара здравствен надзор.

-Тој може да се активира веднаш, но да оставиме простор. Здравствен надзор значи дека со помош на ДСЗИ и МВР лицето ќе бидел лоцирано и изолирано , ќе се спроведе тестирањето и ако е позтивен ќе биде спроведено лекувањето. Препораките се дека нема мерки за никој додека не развие симптоми. Имаме набавено околу 3300 тестови, објасни д-р Мехмедовиќ пред медиумите.

Слични содржини