По овие 11 симптоми ќе препознаете дека се работи за топлотен удар

од Stefanija Kuzmanovska

Високите летни температури веќе се во полн ек, а уште не чекаат неколку топлотни бранови. Затоа, важно е да бидете подготвени и запознаени со најважните упатства за заштита од топлина и сите последици што топлотните бранови можат да ги остават, особено од топлотен удар.

Што е топлотен удар?

Топлинскиот удар (хипертермија) е најтешкиот облик на пореметувања на телото поради продолжено и прекумерно изложување на висока топлина и дисфункција на терморегулаторните механизми. Се манифестира како ненадеен системски воспалителен одговор на организмот.

Разликуваме две форми на топлотен удар – класичен и топлотен удар предизвикан од напор. Класичниот топлотен удар се јавува при продолжена изложеност на топлина, а главно се јавува во летните месеци и кај постарите лица, особено кај оние со ограничена подвижност. Топлотниот удар предизвикан од напор е карактеристичен за здрави и активни луѓе, поконкретно за посебни групи како спортисти, градежни работници или други работници на отворено.

Симптоми на топлотен удар

Црвена и топла кожа

Главоболка

Конфузија

Мускулни грчеви

Гадење

Замор

Раздразливост

Забрзан пулс (отчукувањата на срцето)

Забрзано дишење

Несвестица

Температура на телото над 40°C

Кој е најмногу изложен на ризик?

Хронични пациенти, особено оние кои страдаат од кардиоваскуларни заболувања

Луѓе над 65 години

Деца

Работници на отворено, спортисти, војници…

Слични содржини