Актуелно
Почетна / Глобално / Препораки на ЕК: Како ова лето ќе изгледа туризмот во Европа?

Препораки на ЕК: Како ова лето ќе изгледа туризмот во Европа?

Европската комисија вчера побара од хотелите, рестораните и сопствениците на плажи да обезбедат физичко растојание меѓу гостите, за Европејците да можат да одат на одмор.

Најавувајќи низа мерки насочени кон спасување на европската туристичка индустрија, која е тешко погодена од пандемијата на коронавирусот, ЕК повика на постепено и претпазливо олеснување на рестриктивните мерки низ цела Европа и објави совети за хотелите, менаџери на одморалиштата, сопствениците на ресторани и туристичките компании.

Таа побарала од хотелите да да им овозможи на гостите да резервираат место покрај базен, сала или ресторан.

На големи јавни места треба да се осигура дека гостите, кои не се членови на исто семејство, се наоѓаат на оддалеченост од најмалку 1,5 метри, а не се препорачува одржување на големи настани, како што се концерти, пишува „Гардијан“.

На гостите треба да им се советува да киваат и кашлаат во шамиче или свиткан лакт и честопати треба да се потсетуваат да ги мијат рацете.

Хотелите се очекуваат да направи белешки со адресите на гостите, за да обезбеди можност за следење на какви било контакти заразени со коронавирусот.

Автобусите, возовите и фериботите се очекува да превозуваат помалку луѓе отколку порано и да продаваат билети преку Интернет.

Патниците треба да носат заштитни маски во транспортот, на аеродромите и станиците, додека таканаречените „фри-шопови“ треба да го ограничат бројот на потрошувачи во продавницата.

loading...