Проф.Димитров: РСМ не е подготвена да ги започне преговорите за влез во ЕУ

од Берта Китинска

Речиси нема земја која сака повеќе од Бугарија, пристапување на Република Северна Македонија во Европската Унија. Но, секогаш има големо „но“, тоа се одредува од подготовката на земјата кандидат. Би сакал да кажам дека РСМ е подготвена да може да започне преговори за ова прашање, но не гледам основа за такво нешто “, изјави денеска за  БНТ, проф. Ангел Димитров, копретседател на заедничката историска комисија меѓу Бугарија и Република Северна Македонија.

Следниот состанок на Заедничката историска комисија ќе се одржи во четврток.

„Ќе разговараме за тоа што го зборуваме 5 седници по ред. Заглавени сме во 10-11 век – крајот на Првото бугарско кралство, времето на цар Самуил и неговите наследници. Не останува време да разговараме за заедничкото чествување на Гоце Делчев“,вели Димитров.

Според него, постои неподготвеност од страна на ПКМ да работи според принципите карактеристични за секоја наука. Карактеристика на историската наука е упатувањето и почитувањето на фактите, изворите.

„За нив ова е лизгава патека, бидејќи нема историски докази да се зборува за постоењето на македонскиот народ, македонската држава и дека Самуил бил македонски цар“, вели Димитров.

Слични содржини