Српската опозиција го отфрли документот за изборните услови на власта

од desk4

По завршување на меѓупартискиот дијалог меѓу власта и проевропската опозиција со европските посредници за подобрување на изборните услови, српската власт и европратениците излегоа пред јавноста задоволни со постигнатиот договор, за разлика од опозицијата која го отфрли документот за подобрување на изборните услови, јави дописникот на МИА од Белград.
Власта постигнаа договор со европратениците за формирање на тело за надзор на медиумите, како и промена на составот на Републичката изборна комисија, со учество на членови од опозијата.

-Ние прифативме се што бараа европратениците. Бевме многу конструктивни, изјави по состанокот спикерот на српското Собрание, кој го водеше меѓупартискиот дијалог.

„Усвоивме мерки за кои сметаме дека се изводливи и би можеле да помогнат да се создаде клима на доверба“, изјави Владимир Билчик, претставник на Европскиот парламент.

За разлика од нив лидерот на движењето Двери, Бошко Обрадовиќ, кажа дека „ова не е договор со опозицијата, ова е договор исклучиво меѓу власта и европратениците“.

-Не ни беше оставен простор да учествуваме во изработката на овој финален документ и не бевме консултирани за тоа, кажа тој.

Слични содржини