Захарова: Москва размислува за признавање на новите авганистански власти

од Nikola Popovski

Москва ќе ја разгледа можноста за признавање на новите авганистански власти, откако ќе се формира инклузивна влада, изјави денеска портпаролот на Министерството за надворешни работи на Русија, Марија Захарова.

„Повикуваме да се формира инклузивна, коалициска влада во Авганистан, која ќе ги вклучи сите етнички и политички сили во оваа земја, вклучително и етничките малцинства, така што прашањето за признавање на државната власт ќе се постави откако ќе заврши процесот“, рече Захарова.

Според Захарова, Русија ја нагласува потребата од претворање на Авганистан во мирна, независна и економски стабилна земја.

Во исто време, според неа, „западните земји, со нивната спонтана операција за напуштање на Авганистан, можат да остават негативно влијание врз нациите во новата историска ера“.

Западните земји одлучија за формата на нивното присуство во Авганистан, но, како што нагласи Захарова, тие не успеаја да го сторат тоа врз основа на мандатот издаден од Советот за безбедност на Обединетите нации, како и да презентираат извештаи до Советот за безбедност на ОН и меѓународната заедница.

Слични содржини