Заменикот на претседателот на Владата Бојан Маричиќ го истакна значењето на Охридскиот рамковен договор на панел-дискусија за европски прашања

од desk4

Заменикот на претседателот на Владата и одговорен за европски прашања, Бојан Маричиќ, се појави денеска на панел-дискусијата со тема “Важноста и улогата на Охридскиот рамковен договор на патот кон ЕУ и спроведувањето во однос на помалку бројните заедници”. Во своето излагање, Маричиќ изјави дека Рамковниот договор е од голема значење и позитивен придонес за преговорите со Европската Унија.

Според Маричиќ, она што Северна Македонија го постигна пред 22 години со Охридскиот рамковен договор, денес се чини невозможно во регионот, и тоа ја прави успешна приказна од која можат да учат и другите. Тој истакна дека концептот на Уставот, според Рамковниот договор, помогнал и во преговорите со Бугарија и овозможил вовлекување на бугарските заедници во Уставот.

Маричиќ ја посочи важноста на Охридскиот рамковен договор како модел за управување на етничките и културните идентитети и поддржа внесување на уште неколку заедници во Уставот. Исто така, тој нагласи дека Охридскиот рамковен договор треба да стане жив политички концепт, а не само формален договор.

Според Маричиќ, Владата на Северна Македонија се подготвува за процесот на подготовка на патокази за владеење на правото, вклучувајќи ги и мерките за заштита на малцинствата. Тој изрази желба Охридскиот рамковен договор да се претвори во политички концепт и сподели дека Владата има големо разбирање за тој политички акт.

Овој настан беше организиран од Здружението за млади, демократија и човекови права УФУК-Скопје, а на панелот учествуваа и други релевантни личности од политичката и академската сцена.

Слични содржини