Земјата се отвори: Загрижувачки сцени по земјотресот во Хрватска (ВИДЕО)

од Берта Китинска

Силен земјотрес и серија потреси што ја погодија Хрватска од понеделникот внесоа немири во животот на жителите на целата округ Сисак-Мославина, а локалното население е загрижено за расколот и земјата што буквално се отвори во селата Палањек и Тичина.

Во земјотресот со јачина од 6,2 Рихтери што вчера ја погоди Хрватска, покрај Петриња, кој е урнат, сериозно беше оштетен и Сисак.

На социјалните мрежи се појавија голем број фотографии кои покажуваат како се отвори земјата.-

Овој феномен се јавува поради намалување на стресот помеѓу честичките на почвата, и е предизвикан од зголемениот притисок предизвикан од земјотреси.

Иако овој феномен е познат подолго време, особено неговиот негативен ефект, кога почвата целосно го губи својот носивост, дури во 1964 година по земјотресите во Нигата, Јапонија и Алјаска, нејзиниот деструктивен ефект беше забележан од сеизмолозите и градежните инженери.

Слични содржини