[РЕЦЕПТ] Ванила торта со кремаста глазура

од Vladimir Zorba

Состојки:
3 чаши брашно
2 кесички прашок за пециво
4 жолчки
1 и ½ чаши шеќер
1 течна ванила
1 и ½ (или 2, ако е потребно) чаши млеко
сол
250 г масло
1 ампула течна бадемово есенција
200 мл течна кондиторски крем
150 г рендано бело чоколадо за попрскување
Подготовка:
Измешајте го брашното со прашокот за пециво и солта. Добро промешајте или наквасете ги заедно сувите состојки. Одделно во сад изматете ги белките во снег. Кон нив полека додадете 1 чаша од шеќерот. Промешајте на рака со шпатула.

Во друг сад измешајте го однапред размекнатиот на собна температура масец и кон него додајте ½ чаша од шеќерот. Промешајте уште еднаш со миксер. Потоа измешајте го маслото со смесата со брашното. Дотурете го бавно млекото, за да не останат грутки.

Кон смесата додадете и есенции, а конечно кон сè додадете ги и белките. Продолжете да мешате, додека не се добие хомогено колач тесто. Печете го во претходно намачкан калап за тесто во загреана на 200 степени печка.

Во меѓувреме направете глазура:
Направете шлаг со миксер и промешајте со малку шеќер во прав. Намачкајте го со неа готовата торта и посипете со струготини од бело чоколадо.

Слични содржини