Чоколадни коцки од 3 состојки: Без печење! (РЕЦЕПТ)

од Берта Китинска

Овие се меки и фини колачи слични на карамел бонбоните кои не се печат во рерна, туку се подготвуваат на шпоретот.

Станува збор за меки колачи слични на карамел бонбоните кои се подготвуваат на шпорет направен од шеќер, путер и млеко. Најтешкиот дел од подготовката е да чекате да се постават во фрижидерот.

Состојки:

450 грама чоколадо за готвење

400 мл кондензирано млеко

60 грама путер

2 лажици шлаг

1 лажица екстракт од ванила

прстофат сол

Подготовка:

Исецкајте го чоколадото на мали парчиња и стопете го на умерена температура на шпоретот во кондензирано млеко, путер и шлаг додека не добиете смеса.

Зачинете ја чоколадната смеса со малку сол и екстракт од ванила.

Истурете ја смесата во плех претходно обложен со хартија за печење.

Ставете во фрижидер да зацврсти сè заедно околу два часа.

Исечете на коцки и послужете ладно.

Пријатно!

Слични содржини