Европол предупредува за лажни вакцини против коронавирус

од Vladimir Zorba

Шефицата на Европол, Кетрин Де Боле, во неделата предупреди на опасноста од потенцијални лажни вакцини за коронавирус, пишува Хина.

Де Боле предупреди дека криминалците можат да се обидат да го искористат големото барање за вакцини во светот, напиша весникот на германската медиумска групација „Функе“ во неделата.

Таа додаде дека официјалните лица веќе забележале конкретни знаци на валкана игра, како што е нудење лажни вакцини на социјалните мрежи.

Шефот на европската полиција ги повика потрошувачите да бидат внимателни и дека вакцинацијата со лажна вакцина може да предизвика сериозни здравствени последици.

Таа исто така изјави дека државите мора да бидат подготвени криминалните групи да се обидат да ги украдат нивните дози на вакцини, а Европол ги идентификува потенцијалните жаришта.

Поранешниот шеф на белгиската полиција спомена дека полициските оддели ширум Европската унија работат заедно за да го заштитат транспортот на вакцината.

На почетокот на декември, Интерпол исто така издаде предупредување за заканата од организирани криминални групи во услови на кампањи за вакцинација против Ковид-19, вклучувајќи лажни вакцини и кражба на залихи.

„Криминалните мрежи ќе ги прогонуваат луѓето преку лажни веб-страници, а лажните лекови би можеле значително да загрозат нечие здравје, па и животот“, предупреди шефот на Интерпол, Јерген Сток.

Слични содржини