Готвач откри тајна за совршен домашен чипс: Однадвор ќе бидат крцкави, а внатре меки!

од Vladimir Zorba

Нема ништо подобро од вкусна порција чипс, но често оние што ги правиме дома или ги вадиме од замрзнувачот немаат вкус како оние што ги прават професионалците. Без разлика дали станува збор за порција локални чипсови или гарнир во луксузен ресторан, има нешто подобро во нив. Ако се прашувавте како можете сами да го рекреирате овој вкусен вкус, тогаш имате среќа, бидејќи еден готвач ги сподели своите врвни совети, пренесува „Mirror“.

Оливер Марлоу, главен готвач и сопственик на „Ганимед“ во Лондон, објасни како да направите чипсови со квалитет како во ресторани кои се крцкави однадвор, но убави и меки во средината – а клучот е да го готвите повеќе пати.

Па, како го правите тоа? Па, за да го испробате неговиот метод, ќе ви треба обична фритеза или „ерфрајер“, доколку имате.

„Ќе започнеме со сечење на компирите, а можете да ги исечете во која било големина, зависи од вас. Потоа варете ги во солена вода додека не почнат да се распаѓаат на аглите и да бидат целосно сварени“, рекол готвачот.

Потоа, како што вели готвачот, извадете ги компирите од тавата и измешајте ги во цедалка за да почне полека да се разградува, па пржете ги на 90С околу пет минути. Во оваа фаза од методот, готвачот тврди дека можете да продолжите или ако не сакате веднаш да ги јадете чипсот, можете да ги ставите во затворен сад во фрижидер и да ги оставите неколку дена бидејќи ќе бидат „апсолутно добро“ додека не сте подготвени за последната фаза на готвење.

„Последниот чекор е повторно да ги пржите на 180 степени додека не бидат подготвени за употреба и на тој начин ќе го добиете најкрцкавиот чипс однадвор, со најмека средина“, советува тој.

Слични содржини