Како оревите можат да бидат уште покорисни за нашето здравје?

од Stefanija Kuzmanovska

Според експертите, натопените ореви можат да ни бидат уште покорисни за нашето здравје.

Натопувањето на јаткастите плодови во вода пред консумирање е стара практика која често се смета за добра за здравјето. Долго време потопуваме бадеми и индиски ореви, а во последно време се почесто се натопуваат и оревите, што предизвикува големо внимание поради здравствениот потенцијал што го имаат оревите, пренесува Times of India.

Оревите се исклучително богати со хранливи материи, од омега-3 масни киселини, протеини, влакна, антиоксиданси како витаминот Е и есенцијални минерали како што е магнезиумот. Нивниот уникатен профил на хранливи материи го поддржува здравјето на мозокот, го намалува холестеролот и придонесува за целокупната благосостојба.

Чинот на натопување на оревите пред јадење можеби е вкоренет во традицијата, но образложението е длабоко вкоренето во науката. Имено, оревите, како и многу јаткасти плодови, содржат природни соединенија кои ја инхибираат активноста на ензимите и можат да го отежнат варењето. Натопувањето на оревите помага да се неутрализираат овие соединенија, разградувајќи ги ензимите кои можат да ја попречат апсорпцијата и варењето на хранливите материи.

Со тоа што ја омекнува текстурата на оревот и го олеснува џвакањето, натопувањето го подобрува вкусот на оревот.

Натопените ореви може да бидат понежни за стомакот, намалувајќи го ризикот од варење што некои луѓе може да го доживеат кога јадат сирови ореви. За оние со чувствителен стомак, ова може да ги промени работите и да им овозможи без проблем да уживаат во јаткастите плодови.

Слични содржини