Рис Витерспун предизвика јавна расправа на мрежите: Да се ​​јаде или да не се јаде снег?

од Stefanija Kuzmanovska

Оскаровката Рис Витерспун предизвика бура откако собра снегот со лажица за да направи кафе и пијалок од карамела.

Познатата актерка (47) го сподели ледениот рецепт со следбениците на TikTok, предизвикувајќи збунетост кај луѓето на кои очигледно не им се допаднала идејата да јадат свеж снег.

Во видеото на TikTok, кое досега е прегледано речиси пет милиони пати, Витерспун прави „снежно солен пијалак“, користејќи снег што го собрала пред нејзината куќа, заедно со ладно кафе, солена карамела и чоколаден прелив.

„Во ред, имавме еден тон снег овде во изминатите неколку дена, па одлучивме да направиме рецепт.

„Изгледа многу добро“, вели таа.

Оваа идеја, сепак, предизвика многу бурни реакции, па филмската ѕвезда сними уште три видеа за да им одговори на оние кои ѝ замеруваа или ја критикуваа.

Научниците сугерираат дека првите снегулки не се најбезбедното нешто за јадење.

Како што капките вода се замрзнуваат и формираат снегулка, таа може да ги собере загадувачите од воздухот додека паѓа.

Најбелиот слој, кој е најоддалечен од земјата, се смета за најбезбеден за јадење.

Стачи Симонич, професор по животна средина и токсична екологија на Државниот универзитет во Орегон, рече дека е безбедно да се јаде снег сè додека не е од „урбани области“ и дека луѓето треба да почекаат да се натрупаат барем неколку сантиметри.

„Првите снегулки собираат загадувачи од атмосферата“, рече таа, додавајќи дека е најдобро да се „јадат мали количини“ од „области каде што немало луѓе и животни“.

Пол Вилијамс, професор по атмосферски науки на Универзитетот во Рединг, рече дека постои ризик снегулките да бидат „многу позагадени додека се на земја, со што ќе се согласи секој што видел жолт снег“.

„Дали би пиеле дожд? Доколку не, тогаш не јадете го снегот. Опасноста е веројатно мала, но зошто да ризикувате? Мразам да не се согласувам со Рис Витерспун, но луѓето го измислија прочистувањето на водата со причина“, додаде тој.

Слични содржини