Сакале да ја сочуваат скијачката сезона, па ја рашириле заразата низ цела Европа: Нови обвинувања на сметка на Австрија

од Aleksandar Petrovski

Неколку земји на ЕУ ја предупредиле Австрија на жариште на коронавирус во ски-центарот Ишгл.

Виенскиот стандард наведува дека три дена по првото предупредување од Исланд, на 8 март, Данска пријавила инфекција со вирусот корона преку системот за рано предупредување и одговор на ЕУ.

 

Данците навеле дека се претпоставува дека жариште на заразата е ски-барот „Киклох“.

 

Според мејловите што следувале, санитарната управа на австриската провинција Тирол му потврдила на Агенцијата за здравство и безбедност на храната (АГЕС) дека 11 вработени во „Киклох“ делумно имале симптоми на грип од февруари.

Само еден ден по предупредувањето од Данска, барот „Киклох“ бил затворен, а провинцијата Тирол испратила покана до сите кои го посетија барот помеѓу 15 февруари и 7 март да се јават.

Сепак, жалбата исто така, наведува дека преносот на вирусот корона на гостите во барот, од медицинска гледна точка, е речиси невозможно.

Преку системот на ЕУ, Германија, Хрватска и Велика Британија ја известиле Австрија за Ишгл и другите австриски ски-центри, односно за инфекции.

Властите во провинциите Тирол и Ишгл се осомничени дека намерно ја одложиле својата реакција откако добиле информации за болест на голем број туристи од неколку земји со цел да се продолжи сезоната на скијање што е можно подолго.

Сега е предмет на истрага од страна на обвинителството, како и заканувачка колективна тужба објавена од австриското здружение за заштита на потрошувачите.

loading...

Слични содржини