Сè уште не знаеме дали вакцините ќе спречат ширење на коронавирусот (ВИДЕО)

од Vladimir Zorba

Вакцината „Модерна“ можеби не може да спречи ширење на коронавирусот, призна научникот кој работел на вакцината.

Тал Закс, еден од медицинските експерти што стојат зад вакцината, рече дека компанијата „Модерна“ сè уште нема податоци за тоа дали вакцината ќе спречи заразено лице да го пренесува вирусот на други, но тој верува дека понатамошните тестови ќе покажат дека ќе го има и тој имот.

Тој предупреди дека ветувачките резултати „не се толкуваат погрешно“. Резултатите покажаа дека ефикасноста на вакцината е 94,5 проценти.

„Нашите резултати покажуваат дека оваа вакцина може да спречи да се разболите, исто така може да спречи сериозни болести. Тие не покажуваат дека оваа вакцина може да ве спречи привремено да го носите вирусот и да заразите други“, призна Тал Зекс.

Ниту „Фајзер“ ниту „Модерна“ не користеа методи при тестирање на вакцините кои им овозможуваат со сигурност да кажат дали нивните вакцини спречуваат пренесување на вирусот. Сепак, раните податоци објавени од „АстраЗенека“ во понеделникот сугерираат дека вакцината развиена од компанијата во соработка со Универзитетот Оксфорд навистина може да спречи ширење на вирусот.

Како и повеќето вакцини, „Модерна“ не го убива вирусот ако го вдишете, така што самата инјекција не го отстранува вирусот од вашето тело доколку сте веќе заразени. Наместо тоа, тој е создаден со цел да спречи вирусот да се приврзува на рецепторите на човечките клетки и со тоа да се инфилтрира во тие клетки. Без влегување во нашите клетки и преземање на тие клетки за свои потреби, вирусот не може да се реплицира.

Според „Science Magazine“, „Фајзер“ и „Модерна“ тестирале само лица кои развиле потенцијални симптоми на Ковид-19.

„Откако ќе почнеме да ја користиме оваа вакцина, нема да имаме доволно конкретни податоци што ќе докажат дека оваа вакцина го намалува пренесувањето. Дали верувам дека го спречува пренесувањето? Апсолутно, да, но ако нема докази, мислам дека е важно да не го менуваме однесувањето само заради вакцинацијата“, предупреди Сакс.

„Модерна“ ќе продолжи да собира податоци ако и кога нивната вакцина добие итно одобрување. Овие дополнителни податоци можат да ни кажат дали оваа вакцина може, покрај развојот на болеста, да спречи и ширење на вирусот.

loading...

Слични содржини