Светски познат експерт ТЕМЕЛНО го анализирал ОДНЕСУВАЊЕТО на Коста К., а потоа се запрашал: „Кажи ми, дали е ова случајност?

од Stefanija Kuzmanovska

„Меѓу сите досега познати се издвојува Коста К. затоа што никогаш во светот немало масовен стрелец толку млад како него, кој убил толку многу жртви. имавме само еден случај стрелци на возраст од 13 или помлади, да убијат 4 или повеќе жртви, што е дефиниција за масовно пукање, а дури и во тој случај имаше две момчиња кои дејствуваа заедно – вели д-р Адам Ланкфорд, професор по криминологија и кривично право на Универзитетот во Алабама, за српски „Блиц“.

Д-р. Ланкфорд е првиот светски познат експерт кој проговори за случајот со 13-годишниот убиец од ОУ „Владислав Рибникар“, кој на 3 мај годинава уби осум ученици и училишен чувар, додека десеттата жртва подоцна подлегна на повредите.

Ланкфорд, меѓу другото, е специјалист во областа на масовните убиства, за кои напишал книги и објавил бројни публикации. Награден е за својата истражувачка работа, редовен гостин е на повеќе од 40 медиуми, меѓу кои Њујорк Тајмс, Си-Ен-Ен, Ен-Би-Си Њуз, Политико…

Тој неодамна објави студија која покажува дека масовните убијци надвор од САД често се инспирирани од американски масовни убијци.

Ланкфорд вели дека сега ќе биде „многу интересно да се види“ што ќе покаже психијатриската проценка на момчето убиец од Белград.

„Понекогаш психолошките проблеми се појавуваат во тинејџерските години, дури и ако не биле забележливи и лесно забележливи на порана возраст. Исто така, би било интересно ако полицијата може да ја следи неговата онлајн историја, бидејќи може да ни покаже дали бил инспириран од други масовни убијци што ги проучувал на интернет и сакал да стане познат со нивно копирање“, вели д-р Ланкфорд.

Тој и неговиот колега спроведоа студија која испитуваше дали помладите масовни убијци, на возраст од 11 до 17 години, се разликуваат од оние на 18 и постари.

Откриле четири важни разлики:

1) Помладите масовни убијци имаат поголема веројатност нелегално да набават пиштоли. Понекогаш дури и ги крадат од нивните родители.

2) Помладите масовни убијци имаат поголема веројатност да нападнат во училиштата отколку на други места.

3) Помладите масовни убијци имаат поголема веројатност да копираат или да биле инспирирани од други масовни убијци.

4) Помладите масовни убијци имаат поголема веројатност да имаат историја на злоупотреба на животни пред злосторството.

– Сега би било интересно да се види дали белградскиот убиец ги исполнува последните два критериуми; веќе знаеме дека ги исполнува првите два – вели д-р Ланкфорд за „Блиц“.

Д-р. Ланкфорд го наведува примерот на средношколскиот стрелец на Санта Фе во 2018 година, кој, како и Коста К., добивал само петки. Исто така, озлогласениот напаѓач во филмскиот клуб „Аурора“, кој отвори оган на премиера на филм во 2012 година, се истакнувал со добри оценки во средно училиште и факултет, каде што бил примен дури и на докторски студии.

Ланкфорд неодамна објави студија за сексуалната фрустрација на масовните убијци и во тој контекст поставува прашање за убиецот на момчето од основното училиште „Владислав Рибникар“.

– Многу масовни убијци немаат проблем да преживеат; тие не се гладни, бездомници и очајно сиромашни, туку незадоволни од својот живот. Понекогаш имаат значителни проблеми поради сексуална фрустрација, што не би било чудно ниту за 13-годишно момче. Можеби не е случајно што сите негови жртви, освен две, беа девојчиња? – истакнува д-р Ланкфорд.

Запрашан да го коментира фактот дека белградскиот убиец на момчето очигледно немал намера да се самоубие по злосторството или да умре во конфронтација со полицијата, што го дели од повеќето масовни убијци во училиштата, Ланкфорд вели дека неговото истражување покажало дека најсмртоносните масовни убијци честопати ги планирале своите напади подолго од оние убијци кои имале помалку жртви.

– Ќе биде интересно да се дознае дали убиецот од Белград планирал да преживее за да може да ужива во својата новостекната „слава“, заклучува Ланкфорд.

Слични содржини