Voyager 1 испрати сигнал кој целосно ги збуни научниците од НАСА

од Stefanija Kuzmanovska
313 прегледи

Во далечниот агол на вселената, Voyager 1, најоддалечената креација на човештвото од Земјата, испраќа необична бинарна низа (единици и нули), збунувајќи ги научниците на НАСА оддалечени на 24 милијарди километри од сондата. Откако се обиде да го „преведе“ збунувачкиот сигнал, НАСА заклучи дека не станува збор за некој вонземски живот или големо откритие, туку за дефект.

Според нив, дошло до неуспех во комуникацијата помеѓу системот за податоци за летот (FDS) и единицата за модулација на телеметрија (TMU), а на пораките им биле потребни неверојатни 22,5 часа за да стигнат до Земјата.

Додека сондата продолжува да одговара на командите, сложената задача за обновување на нејзините пет децении стари компјутери бара трпение, оставајќи ги експертите да чекаат со денови за повратни информации од сондата. Последната епизода го одразува инцидентот во 2022 година, кога Voyager 1 пренесувал податоци преку неисправен компјутер, што инженерите на НАСА го решиле по неколкумесечни напори.

Голем проблем, а времето истекува

За разлика од денешниот модерен паметен телефон, кој обработува повеќе од 100 милијарди инструкции во секунда, архаичните компјутери на Voyager управуваат само со 8.000 од нив.

Да потсетиме, сондите Voyager 1 и 2 беа лансирани во 1977 година и дизајнирани да ги истражуваат Јупитер и Сатурн, а сега минуваат низ меѓуѕвездениот простор, патувајќи далеку подалеку од нивниот првично планиран пат.

Најновиот проблем во серијата не само што го спречува враќањето на научните податоци за меѓуѕвездениот простор, туку и ги искривува инженерските извештаи кои детално ја прикажуваат состојбата на сондата. И покрај обидите, вклучително и вековниот лек за исклучување на FDS, решението останува недофатливо за инженерите на НАСА. Тим на НАСА ги испитува заборавените и децениски стари документи за технологијата на сондата, истакнувајќи го огромниот технолошки напредок од основањето на Voyager.

Бидејќи мисијата на Voyager 1 идеално трае до неговата 50-годишнина (2032 година), научниците се тркаат со времето. Надвор од далечните рабови на Кајперовиот појас, сондите се предодредени да молчат бидејќи нивните генератори престануваат да работат. Некои предлагаат да се испрати трогателно збогување со Voyager 1 пред тој неизбежно да ја изгуби способноста за комуникација – последните зборови кодирани во неговата меморија, кои би одекнале во иднина.

Слични содржини