Почетна / Актуелно / УНИЦЕФ: Преживеаните деца од Мосул ги чекаат трауми

УНИЦЕФ: Преживеаните деца од Мосул ги чекаат трауми

УНИЦЕФ, денеска соопшти дека од почетокот на операцијата потив терористит на ИСис, во ирачкиот град Мосул раселени се околу 700.000 цивили.

Peter Hawkins, претставникот на УНИЦЕФ за Ирак наконференицјата за медиуми во Женева изјави дека постои можност во наредниот период од дтој град дабидат раселени уште 200.000 цивили. 

Децата се најпогодени, во оваа хаотична состојба во тој ирачки град.

“Додека судиритетраат секојдневно, жените и децата практично останале меѓу двата огна. Посебно децата, бидејќи веќе со недели немаат доволн охрана и вода. Децата во скривниците водат битказа живот. Дури и ако преживеат , долго ќе имаат последици од траумите низ кои поминуваат, рече Hawkins.

Терористичката организација ИСИС, воспостави контрола во Мосул во јуни 2014 година. Ирачките сили во ноември 2016 година го вратија источниот дел од градот а 19. февруари 2017 година зпочнаа ослободување на западниот дел од градот.