Почетна / TOP NEWS / Бугарија вооружува терористите од “Исламска држава” и други џихад групи

Бугарија вооружува терористите од “Исламска држава” и други џихад групи

Произведено во Бугарија вооружување доаѓа во рацете на терористичката група “Исламска држава” (ИД) и други џихад групи со знаење на нејзината влада. Тоа  го тврдат два независни еден од друг извор – компанијата Conflict Armament Research, истражувачи за  илегалните снабдување на оружје, и информационен ресурс EADaily.

oruzhje

Во интервју за HuffPost UK директорот на компанијата Џејс Бивн изјави дека таа се сомнева со Бугарија и Србија во снабдувањето на оружје. Тие официјално го продале на Саудиска Арабија. Иако се потпишува договор за “крајниот корисник”, во кое е запишано обврската да не се продава и пренесува оружјето на трета страна, кралството испраќа  оружје директно во Турција, од каде тоа потпаѓа во “Исламска држава”. Бивн тврди дека компанијата го  разјаснила синџирот од оружени испораки ова лето.

Во Ирак и Сирија вооружувањето доаѓа од  неколку земји за неколку недели. “Ние го  откривме синџирот на снабдување: производители од Источна Европа-други источноевропски земји-Саудиска Арабија-Турција-сириската опозиција и конечно” Исламска држава “во ирачкиот град Фалуџа”, истакна експертот. Компанијата  стигнала до овој заклучок врз основа на анализата на оружјето, запленето во ослободениот од терористи град Фалуџа. Џејмс Бивн тврди дека сириските групи кои божем војуваат против ИД, често се приклучуваат кон неа или соработуваат со екстремистите. Така новото вооружување паѓа во рацете на ИД, а странските држави, кои придонесуваат за борбата против ИД, практично ги  поддржуваат терористите. Џејмс Бивн претпоставува дека бугарската и другите источноевропски влади знаат дека Саудиска Арабија купува оружјето не за себе. Нејзината армија го преферира најскапото, но малку американско пред тешкото оружје од “советски калибар”.

“Ние се обраќаме на владите на земјите од Источна Европа и им велиме дека имаат голем проблем, бидејќи изнеле 7000 ракети”од  советски калибар “во Саудиска Арабија и знаат дека Ер Ријад нема да ги користи за себе. Зошто тогаш тие го извезуваат, сфаќајќи дека крајниот користите ќе биде некој друг? “, Вели Џејмс Бивн.

oruzje_afp_1Според него притисокот врз владите може да доведе до резултати и да престане извозот на оружјето за “Исламската држава”. За две години Conflict Armament Research го  проследи движењето на речиси половина милион единици оружје и муниција. Таа користела сериските броеви и ознаката кои посочуваат конкретени фабрика.

Conflict Armament Research стана позната во февруари оваа година поради скандалот со Турција. Компанијата докажала дека Турција станала центар за снабдување на “Исламска држава” со компоненти за експлозии користени од ID. Излезе дека синџирот на снабдување се простирала во 51 компании низ целиот свет, вклучувајќи Nokia и европски и американски компании.5113677

За возврат EADaily се запира на “Вазовскатафабрика за машини” (ВМЗ) и на фабриката Samel-90 во вооружување на терористите и екстремистите во Ирак и Сирија. Според изданието барани од џихадисти  се преносни ракетни комплекси “Игла” и компонентите се произведуваат од нив. Објавени се и слики на комплексот “Стрела” во рацете на џихадист и рекламна фотографија на бугарски војник к  со истото оружје. Весникот истакнува: “Тоа дека целиот асортиман се стекна со огромна побарувачка при купување од Пентагон за т.н.. умерена опозиција (во Сирија – ред) може да се суди само по едно официјално соопштение на ВМЗ. Во јули прес-службата на претпријатието соопшти  на официјалниот сајт за посетата во Сопот на претставници на американското воено министерство и на други две големи компании партнери од САД “. Понатаму во соопштението се цитира претставникот на Пентагон полк. Мојзес Гутиерес: “Бугарската одбранбена индустрија има сериозен потенцијал. САД се потпираат на квалитетните  оружја  кои  се произведуваат во  Бугарија “. Според него тоа е исклучително важно за извршувањето на мисиите како во Авганистан и Ирак, така и за борба против “Исламска држава”. Според ЕADaily бугарската влада активно придонесува за продажба на вооружувањето, како потврда се наведува присуството на министерот за економија Божидар Лукарски на средбата во Сопот.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Според порталот во рацете на џихадисти се наоѓа не са  асортиман на оружје од фабриката. Ракетните системи “Град”, произведени кај нас, може да се видат кај исламистите од групата «Ахрар ар-шам». Истото е и со противтенковски системи “фагот”. Списокот може да биде пополнет со артилериски гранати, противтенковски гранати и дури и панцири. Порталот истакнува дека во моментов од САД се организираат снабдувањето со  ракетни системи  на “умерената опозиција”, со кои треба да се урнат руски и сириски авиони и хеликоптери за да се парира на  супериорноста на Москва и Дамаск во воздухот. Надежта е овие системи да одиграат улогата на “стингерите” во Авганистан, со кои настапи пресврт на војната таму.

loading...