Чоколадо за појадок можеби и не е толку лоша идеја

од Stefanija Kuzmanovska

Ако одлучите да го започнете денот со земање неколку коцки чоколадо, тоа можеби воопшто не е лоша идеја. Истражувачите од Бригам и Женската болница го проучувале ефектот на млечното чоколадо врз исхраната на жените во постменопауза за труд објавен во The FASEB Journal.

Студијата анализирала 19 жени во постменопауза. Жените конзумирале 100 грама млечна чоколада во рок од еден час по будењето или во рок од еден час по спиење. После тоа, ги споредиле своите мерења со мерењата на жените кои не земале чоколадо.

Истражувачите објавија дека утринскиот или ноќен внес на чоколадо не доведува до зголемување на телесната тежина и дека конзумирањето на чоколадо наутро или навечер може да влијае на гладот ​​и апетитот, составот на микробиоти, како и сонот.

Тие исто така откриле дека високиот внес на чоколадо во утринските часови всушност може да помогне во согорувањето на мастите, како и да го намали нивото на гликоза во крвта. Јадењето чоколадо во текот на ноќта исто така може да го промени вашиот метаболизам следното утро.

„Нашето откритие покажува дека не само она што го јадеме, туку и кога јадеме, влијае на физиолошките механизми вклучени во регулирањето на телесната тежина“, се вели во соопштението потпишано од невронаучникот Френк А. Л. Шир.

Авторите признаа дека нивната студија е ограничена на мала група жени во постменопауза и дека само понатамошни истражувања кои вклучуваат мажи и млади жени ќе ги потврдат резултатите.

Слични содржини