Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Д-р Тиодоровиќ откри што не чека наесен: Ако се вкрстат короната и сезонскиот грип ни се заканува најцрно сценарио

Д-р Тиодоровиќ откри што не чека наесен: Ако се вкрстат короната и сезонскиот грип ни се заканува најцрно сценарио

Членот на кризниот штаб на Србија, професорот Бранислав Тиодоровиќ, го оценува зголемувањето на бројот на пациенти со корона како доста сериозно, а она што особено загрижува е она што нè чека кога вирусот корона ќе се вкрсти со сезонскиот грип.

Тиодоровиќ вели дека најцрното сценарио би било во исто време наесен да се вкрстат Ковид-19 и сезонскиот грип, затоа што Италија страдаше заради тоа, но дека, почитувајќи ги мерките, тој не мисли дека тоа ќе се случи во Србија, пишува српска „Република“.

Бројот на заразени лица расте неколку дена по ред.

– Тоа е доста сериозно затоа што е поголем ризик од заразување други. Индексот е мал, еден до два, така што едно лице може да зарази две, но зависи, ако луѓето се густо насобрани, ако просторот е мал и има многу луѓе што седат во него, може да биде многу опасно. Затоа се важни затворените простори, затоа повторно ве потсетуваме да носите маски во затворено, уште повеќе во транспортот, каде што секогаш е преполн. Затоа Белград е толку важен. Прво, тој е огромен град, голема концентрација на луѓе, многу поголем ризик отколку во помалите места и во селата, каде што нема толку многу луѓе – рече Тиодоровиќ.

Кој ќе контролира дали се носат маски?

– Оној што ја обезбедува услугата е должен да ја контролира. Имавме кризен штаб завчера, никој не спомна за враќање на полицискиот час, на пример. Ние не сметаме дека е неопходно во овој момент. Би било неопходно да имаме скоро зголемување на бројот на пациенти, како што беше во првата половина на април, тогаш би било оправдано да се каже: „Ова мора да го сфатиме целосно сериозно, дури и да беше полициски час“, објасни тој.

Никој не знае колку трае имунитетот

Протоколот се смени кога станува збор за тестирање. Дали сега е во тек создавањето на колективен имунитет, за кој зборуваа некои ваши колеги од кризниот штаб?

– Нашиот колега кој говореше веќе дваесет дена не зборува за тоа. Тој го кажа тоа многу порано. Овој модел природно да се создаде имунитет не може да даде добар резултат. Кај младите луѓе кои немаат никакви симптоми и го носат вирусот, се одвива овој процес на природно добивање. Но, главниот проблем е што никој во светот не знае колку трае тој имунитет. Два месеци или една година? Не е сеедно – рече Тиодоровиќ.

Објавено е дека од сите симптоми, најчесто е губењето на чувството за вкус и мирис. Дали е вистина дека позитивните луѓе без други симптоми го имаат овој симптом?

– Да, луѓето кои се позитивни и немаат проблеми, како што се кивање, кашлање, останување без здив, болка во мускулите, коските, можат да имаат само губење на чувството за вкус и мирис. Ова може да потрае кратко време, три до четири дена, така што сè се стабилизира, и може да потрае подолго ако се развие болеста. Ако температурата се покачи, уште некои знаци, отсуството на чувство за вкус и мирис може да трае подолго. Може да се каже дека ова е еден од првите знаци дека човекот е позитивен. Ова прашање е, морам да кажам, повеќе за клиничарите. Зборувам за она што досега го забележавме од податоците. Клиничката слика може да биде многу различна, некој може да има дијареја, болки во стомакот, нагон да повраќате без гушење, кашлање и обратно, некој може да има сосема различни знаци, некој може само да има треска и во одреден момент го отежнуваше дишењето – објасни тој.

Кога ќе дојде есента, што ќе се случи ако короната се вкрсти со сезонскиот грип?

– Немојте тоа црно сценарио. Тоа можеше да се случи на почетокот на оваа година, а Италијанците тоа го доживеаја. Тоа беше ужасен удар и огромен број пациенти затоа што короната се подвлече додека грипот сè уште траеше. Прашањето е дали тие би можеле да утврдат дали станува збор за корона или грип без епидемиолошки податоци, бидејќи симптомите на болеста се многу слични. Ова е веројатно една од причините зошто доцнеа со реакцијата. И успеавме да го намалиме грипот, се сеќавате на продолжувањето на училишните празници, тоа беше многу добар потег. Децата се важни затоа што, како и со короната, тие се разболуваат, но не и сериозно. Тие се важни како носители на вируси. Како и да е, да прецизираме каква состојба ќе имаме во есен, зависи од тоа што ќе направи коронавирусот во јужната хемисфера. Тој е во Бразил, податоците се страшни, загрижувачки, тогаш Аргентина, Австралија … Ако вирусот помине низ таа човечка популација и се создава некаков имунитет, неговиот потенцијал за зараза е намален, тогаш можеме да очекуваме дека ќе се појави кон крајот на есента, во ноември , можеби дури и во декември, и да имаме далеку поблага форма од ова и да потсетуваме на сезонски грип: тоа најпрво се шири како пандемија, имавме 2009-2010. таков феномен, што на крајот на 2010 година повторно се појави Х1Н1, што беше сезонско, далеку поблаго, не толку опасно, освен, се разбира, за хронични пациенти, за оние постари од 60, 65 години, со пад на имунитет. Ги бројам и мајките и бремените жени, луѓето со малигни заболувања, може да бидат загрозени доколку не се вакцинираат – рече тој.

Тој додаде дека се надева дека ќе имаме вакцина за вирусот корона од средината на следната година.

– Значи, дали ќе се појави заедно со грипот? Можно е, но во една сосема поинаква форма, не во оваа ужасна, опасна, туку во многу поблага – заклучи Тиодоровиќ.

loading...