ЕУ усвои ОСМИ ПАКЕТ САНКЦИИ против Русија

од Stefanija Kuzmanovska

Советот на ЕУ усвои нови мерки против Русија со цел заострување на постоечките економски санкции, подобрување на нивната примена и ефикасност.

Новиот, осми пакет санкции вклучува додавање на уште 1.300 физички и правни лица на списокот на санкционирани лица, опсежна забрана за увоз, што ќе ја лиши Русија од приход од 7 милијарди евра, како и забрана за извоз на неколку клучни технологии за Русија (авијација, хемиски супстанции, електроника).

Забрана на претставниците на ЕУ да седат во раководните тела, заострување на спроведувањето на санкциите и рамка за ограничување на цената на нафтата.

„Воведуваме нова категорија, во која ќе можеме да ставиме поединци на списокот доколку ги заобиколат санкциите. На пример, ако купат стоки во Европската унија, ги донесат во трета земја, а потоа во Русија, тоа ќе биде заобиколување на санкциите и тие лица може да бидат на санкционираната листа. Мислам дека тоа ќе има големо одвраќање“, рече претседателката на Комисијата Урсула фон дер Лејен.

Таа посочи дека сегашните санкции на ЕУ силно го погодија режимот на рускиот претседател Владимир Путин.

„Тие му го отежнаа финансирањето на војната и сега ги интензивираме нашите напори во таа насока“, рече Фон дер Лејен.

Според новиот пакет санкции предложен од Урсула фон дер Лајен, кој мора да го одобрат 27-те земји членки на ЕУ, на листата на санкции ќе се додадат некои поединци и организации, како и некои ограничувања за трговијата и увозот на нафта: де – SWIFTing Газпромбанк, забрана на дијаманти, забрана за продажба на недвижен имот во ЕУ на која било националност/ентитет.

Слични содржини