Прв Фестивал за домување: Промовирање на безбедно, достоинствено и пристапно домување за сите

од desk4

Вчера, во Паркот на Франкофонијата во Скопје, се одржа првиот „Фестивал за домување: Безбедно, достоинствено и пристапно домување за сите“. Организацијата за домување и станари (ОДС), Фондацијата „Фридрих Еберт” (ФЕС) и Социјалдемократската младина на Македонија беа во организација на овој настан.

На фестивалот се разговараше за прашања поврзани со домувањето и потребите на младите лица, граѓанското учество во донесувањето одлуки поврзани со домувањето и домувањето од аспект на родовата еднаквост, како што стои во соопштението на ОДС.

Воведните излагања ги одржаа координаторката на програмата на Фондацијата „Фридрих Еберт“, Ивана Вучкова, претседателката на Организацијата за домување и станари, Маја Сталеска и претседателот на Социјалдемократската младина на Македонија, Марко Михаилоски.

На настанот учествуваа и експерти како Гудмундур Храфн Арнгримсон од Унијата на станари – Исланд, Јохан Пелинг од Унијата на станари – Шведска, како и Ханс Еклунд од Меѓународното здружение на станари. Тие изложија свои искуства и примери од работата со домувањето во нивните земји.

Одделно, презентирани беа и методологијата и софтверскиот калкулатор за регулирање на пазарот на издавање на недвижнини од страна на експертката консултантка Александра Шумкоска, како што беше спомнато во соопштението.

Овој фестивал се фокусираше на промовирање на безбедно, достоинствено и пристапно домување за сите, како и на важноста на граѓанското учество во ова поле.

Слични содржини