Козјо сирење многу често учествува и предводи најразлични листи за здрава исхрана.9bb22758938aa35baf330b277fec95f0

Позитивните придобивки за човечкиот организам од содржината на млечно кисели бактерии го зајакнуваат имунитетот и се многу корисни за здравјето.

Покрај сето ова, нема како да го игнорираме вкусот на производот кој подеднакво успешно се консумира и во салати, и во различни главни јадења.

Денес ќе разгледаме еден друг начин на приготвување, кој не само што е брз, но е вкусен и заситува.

Рецептот кој ви го претставуваме, одзема не повеќе од 10 минути за подготовка, а производите се доволни за вкупно 4 порции.

Ќе ви бидат потребни:

2 чаши соленки(или од оние кои се во форма на переци)

½ чаша брашно

2 јајца

2 пакувања козјо сирење

Маслиново масло (за пржење)

доматен сос

Ситно сецкан магдонос (за декорација)

Начин на приготвување:

Ставете ги во блендер двете чаши переци или соленки, во зависност од оне што сте купиле. Мелете до добивање на многу ситни струготини.

Во одделен сад скршете ги јајцата и додадете две лажици вода.

Во трет сад истурете ½ чаша брашно. Козјото сирење се сече на релативно исти грутки, бидејќи е пожелно да настојувате да бидат во исти димензии. Ако сирењето е премногу меко, можете да го оставите во замрзнувач за 20 минути пред да го исечете.

Земете едно парче и извалкајте го во брашното, а потоа отстранете го вишокот залепено количество.

Натопете во изматените јајца со вода од сите страни и внимавајте за цврсто покривање на брашното.

Конечно потопете ги парчињата во струготините од соленки и го извалкајте добро. Повторете ја истата постапка со секое од парчињата козјо сирење.

Загрејте масло во тава на средна температура. Додадете околу четири грутки козјо сирење, за да имаат растојание меѓу себе. Пржете во текот на 45 секунди или додека не се добие златеста нијанса од сите страни.

Ако се пржат премногу брзо, намалете огнот. Извадете ги едно по едно со перфорирана лопатка и ставете ги на хартија за готвење која ќе го впие вишокот на масти. Послужете со доматен сос и посипете малку магдонос.

Слични содржини