Актуелно
Почетна / TOP NEWS / СЕ ПОЈАВИ ВЕСТ ДЕКА КОРОНАВИРУСОТ МУТИРАЛ И СЕГА Е ПООПАСЕН: Веднаш се огласи познатиот научник

СЕ ПОЈАВИ ВЕСТ ДЕКА КОРОНАВИРУСОТ МУТИРАЛ И СЕГА Е ПООПАСЕН: Веднаш се огласи познатиот научник

Франсоа Балу, директор на Институтот за генетика на Универзитетскиот колеџ во Лондон, објави многу интересна анализа на Твитер.

– Постојат тврдења дека КОВИД-19 се стекнал со мутации кои доведуваат до повеќе преносливи типови. Официјално тестиравме дали е тоа случај користејќи 15.000 примероци на геномот SARSCoV2 од целиот свет: … и одговорот е не, воопшто не! – напиша Балу и објасни:

– Ги анализиравме сите мутации во геномот SARSCoV2 кои се веродостојни кандидати за прилагодување кон нејзиниот нов човечки домаќин со нов пристап со споредување на релативниот број потомци на сите сестрински родови со и без специфична мутација.

– Секоја мутација што се повторува до денес е значително поврзана со зголемено пренесување на SARSCoV2. Наместо тоа, сите овие мутации се неутрални или штетни за преносот на вирусот, некои значајни – пишува Балу и истакнува:

– Интересно е што повеќето од повторувачките мутации што се случиле до денес во SARSCoV2 не се резултат на грешки направени од вирусот за време на репликација. Наместо тоа, тие биле предизвикани од машина за уредување на РНК, која е дел од нашиот имунолошки систем.

 

loading...