Здравствени опасности од алуминиумската фолија: На што треба да внимавате кога печете храна во неа?

од Vladimir Zorba

Многу домаќинки заедно со алуминиумска фолија во рерна ставаат бело месо, кокошка или зеленчук. Алуминиумската фолија помага храната подобро да се готви во сопствениот сок и зачините, ја намалува количината на масло што вообичаено се додава и остава помалку подмачкани тави.

Но, дури и со оваа употреба на фолија, мора да бидете внимателни.

„Без оглед на начинот на подготовка на храната што го користите, од клучно значење е да се погрижите фолијата да не дојде во контакт со храна која содржи многу сол или киселина како лимон, оцет или сок од домати“, објаснува Стивен Чавез од Кулинарскиот институт за веб-страницата „Марта Стјуарт“.

Технологот Али Менинг нагласува дека овие состојки можат да предизвикаат негативна реакција при контакт со алуминиумска фолија, менувајќи го вкусот на храната.

Исто така, храната со висока содржина на сол и киселина може да предизвика ослободување на алуминиум и негово пренесување во храната, што претставува потенцијален ризик за здравјето.

Покрај тоа, храната со висока содржина на сол и киселина може да предизвика ослободување на алуминиум и негово пренесување во храната, што може да биде многу ризично.

Слични содржини