Зошто е важно да го алкализираме организмот?

од Vladimir Zorba

Високата киселост во телото предизвикува дијабетес, рак, кардиоваскуларни болести.

Алкална средина во организмот е од исклучително и витално значење за здравјето и долговечноста. Ако организмот одржува претежно кисела средина тоа е голема предуслов за развој на дијабетес, хипертензија, рак, кардиоваскуларни заболувања, дебелината, хормонален дисбаланс, проблеми со бубрезите.

Кое ниво на кисело-алкалнаа рамнотежа во организмот се смета за нормално?

Алкално-киселинска рамнотежа во телото се означува со pH. Ова е кратенка за “потенцијален водород” во организмот. Ако нивото на pH се високи значи дека вашето тело е со претежно алкална средина. Ако сепак нивоата се ниски значи дека средината е кисел. А ова е најлошиот опција, пишува Natural News.
Различни истражувања покажуваат дека храната може да влијае силно на алкално-киселинска рамнотежа на телото. Некоја храна може да ја зголеми киселоста, додека други да ја намалат.
Покрај храната што ја јадеме стресот исто така има големо значење за тоа како се менува pH вредноста во организмот. Какви промени во вашата исхрана треба да направите за да нормализира нивото на pH?

Киселински и ферментирани храна

Кисели и ферментирани храна се најдобри алкализатори. Кисели краставички, туршии, кисела зелка, оцет, кефир, јогурт – сите храна кои претрпеле ферментација се исклучително корисни како за алкализирането на организмот, така и за подобрување на цревната флора. Тие се богати со пробиотици и пребиотици, го контролираат варењето и имунолошкиот систем.

Јадете повеќе овошје и зеленчук

Овошјето и зеленчукот се исто така алкални. Сите зеленчуци може да се јадат во изобилство, само со некои овошја треба да се внимава, бидејќи прекумерната потрошувачка ја зголемува киселоста. Такви се ананасот, Калинката, малините. Корисни во борбата со киселоста на храна се лимонот, зелен лиснат зеленчук, лукот, кромидот.

Избегнувајте подготвени сосови

Во денешно време сме навикнати на готови сосови за полесно. Мајонезот, кечап, сенф, сос за шпагети и скара и сите слични модерации се исклучително кисели. Истото важи и за конзервирање, полуготовите и готовите јадења.

Заборавете на лебот

Лебот и сите тестенини предизвикуваат остри и долготрајни порасти на киселоста во организмот. Ова важи особено за индустриски тестенини. Некои житни сепак се соодветни за домашна подготовка на леб. Меѓу нив се соја, грав, сусам, ситен бел грав. Тие го алкализират телото и од нив може да се подготвува чудесен домашен леб.

Не на вештачки засладувачи

Шеќерот, засладувач во сите нивни варијанти, дури медот е со киселини. Стевијата е алкална. Можете да фокусира на неа. Не се плашете од медот, бидејќи тој има голем број други корисни својства. Пак и кога го консумирате тешко е во особено големи количини, па нема страшно. Белите шеќери се поопасни.

Слични содржини