Безалкохолното пиво може да го зголеми ризикот од инфекции

од Stefanija Kuzmanovska

Американските истражувачи открија дека безалкохолното пиво може да стане почва за бактерии како E. coli и салмонела.

Безалкохолното пиво може да ве изложи на ризик од бактерии, покажа понова студија.

Американските истражувачи открија дека пивото без алкохол може да стане почва за бактерии како E. coli и салмонела.

Недостатокот на алкохол и нормалниот процес на подготовка значи дека бактериите живеат повеќе од два месеца.

Тоа значи дека можеби е подобро да се придржувате до обично пиво, во умерени количини, наместо да пиете безалкохолно пиво, предложија тие.

Д-р Ен Чарлс-Вегдал од Универзитетот Корнел рече дека „традиционалното пиво генерално се смета за безбедно од патогени кои се пренесуваат преку храната поради неколку бариери. Тие вклучуваат концентрација на алкохол, горчливи киселини од хмељ, ниска pH вредност, високи количини на растворен јаглерод диоксид и ниски нивоа на кислород. Кога една или повеќе од овие бариери се отсутни или на недоволно ниво, пивото може да стане подложно на преживување и раст на патогени“.

Овие пијалоци често се сметаат за поздрава алтернатива, бидејќи истражувањата покажуваат дека тие ја намалуваат штетата што пиењето му ја нанесува на телото.

Редовното пиење премногу алкохол може да го зголеми ризикот од болести, вклучувајќи срцеви заболувања, заболувања на црниот дроб и рак.

NHS препорачува да пиете не повеќе од 14 единици алкохол неделно – што е еквивалент на шест средни чаши вино или шест литри пиво проценти, пишува The Sun.

Најновата студија, објавена во Journal of Food Protection, ја разгледа потенцијалната опасност што безалкохолните пива можат да ја претставуваат кога станува збор за засолниште на бактерии.

Истражувачите ставаат мали количини од пет видови на бактерии, вклучително и E. coli и салмонела, во безалкохолни и нискоалкохолни пива.

Пивата потоа биле ставени во складиште на температура од четири и 14 Целзиусови степени за 63 дена за да се види дали бактериите ќе преживеат.

Откриле дека бактериите се развиваат во пивото без алкохол на двете температури.

Пивото со ниска содржина на алкохол, кое имало процент на алкохол од 3,2 ABV, го спречило растот на бактериите на четири степени Целзиусови, но мали количини биле пронајдени на 14 Целзиусови степени.

Слични содржини