Хрватска лекарка: Хистеријата околу коронавирусот е измама! Дали се лажираат бројките за смртноста?

од Nikola Popovski

Д-р Лидија Гајски направи голема анализа за епидемијата на коронавирус, која го зафати регионот, како и целата планета.

Хрватската лекарка смета дека коронавирусот не е толку опасен како што го претставуваат медиумите, владата и фармацевтската индустрија и ги прашува Претседателот на Хрватска, министерот за здравство и експерти за одговори на три важни прашања, пренесува „Direktno.rs“.

„Хрватските граѓани се сведоци на воведување невидени рестриктивни и репресивни мерки во врска со коронавирусот. Ова се мерки што ги суспендираат човековите права и слободи и ќе имаат големи и непресметливи последици врз физичкото и менталното здравје, образованието, меѓучовечките односи“, изјави д-р Гајски за порталот „Логика“ и продолжува:

„Донесувачите на одлуки се медицинските експерти или се наведуваат на нив. Воведените мерки, според тоа, се засноваат на ставовите на професијата, поточно на епидемиолозите и инфектолозите. После првичниот шок на сознанието дека се најдовме во тоталитарна диктатура преку ноќ, почнуваат да се појавуваат несогласувања и критики, кои се надевам ќе бидат вовед во јавната дискусија за тековните настани. Ова е сложен проблем, но пред расправата, јасно е дека треба да се разјасни нејзиниот главен предмет, а токму епидемијата е таа што предизвика преземање на мерките.

Од оваа причина, д-р Лидија Гајски постави три клучни прашања до државата и медицината:

1. Каква болест е ова?

– Кои се обележјата на болеста  КОВИД 19? Колку е опасно во однос на клиничката слика, компликациите и смртноста? Со која брзина се шири и колку од населението е подложно на тоа? Накратко, колку е релевантна за јавното здравство? Секоја сезона серија вируси доведуваат до настинки или заболувања слични на грип. Не е идентификуван значителен дел од овие заболувања, а познато е дека коронавирусот предизвикува просечно од околу 10% од сите настинки. Како и другите слични вируси, новите видови постојано мутираат и се појавуваат. Две од нив беа прилично опасни, како САРС и МЕРС.

Досега, информациите за новиот вирус КОВИД-19 покажуваат дека станува збор за болест која не е претежно заразна и е претежно блага, при што повеќе од 80 проценти од луѓето ја прележуваат како настинка. Компликациите, најчесто пулмонални, се јавуваат скоро исклучиво кај постари и сериозно хронични пациенти, а 1,4 проценти од оние кои развиваат симптоми умираат. Податоците од покраината Хубеи  покажуваат дека веројатноста за смрт кај населението е доста мала – 0.000054 проценти или 5-6 лица на 100.000 жители. Станува збор за ниска стапка на смртност кај постарите и болните, додека е занемарлива кај помладата и средовечната популација.

Италија, поточно нејзината провинција Ломбардија, има поголема зачестеност на смртни случаи и починати од другите земји. Споменати се и стапки на смртност од над седум проценти, но тие се нереални бидејќи се тестирани пациенти со тешка клиничка слика, што не значи дека сите починале од КОВИД-19. Имено, повеќето од нив не умреле од вирусот туку со него.

Смртноста од коронавирус во остатокот од светот е, барем засега, ниска. Тоа е многу помалку од обичниот грип насекаде, а да не зборуваме за други заразни (на пр. туберкулоза) и заразни болести (проблеми со срцето или карцином). Затоа, се поставува прашањето, што е толку посебно за оваа настинка што ги натера одговорните за предупредувања и ригорозен мерки, толку различни и потполно спротивни на вообичаената рамнодушност  со настинките?, прашува хрватската лекарка.

2. Кои се точните податоци за бројот на заразени, болни и починати?

– Информациите за коронавирусните инфекции и смртни случаи презентирани кај нас не се сигурни. Бројот на заразени лица е поголем отколку што гледаме бидејќи инфекцијата често не предизвикува никакви проблеми, па затоа не се тестираат сите. Ниту многу луѓе не се тестираат со симптоми, од кои некои сигурно имаат коронавирус. Д-р Марти Макари, од Институтот Џон Хопкинс во САД, вели дека на секој тестиран позитивен на коронавирус, веројатно има уште 25 до 30 го имаат вирусот.

Понатаму, тестот (PCR) користен за докажување на КОВИД-19 е прилично нов и не е соодветно развиен. Не се знае точно неговата чувствителност и специфичност, што значи дека тој не е сигурен. Кинеските експерти велат дека скоро половина од тестираните дале лажни позитивни резултати. Прашањето е, која е целта на ваквото тестирање или дали има смисла.

3. Каде се доказите за ефективноста на воведените мерки?

– Кога се преземаат мерки кои имаат големо влијание врз животот на луѓето, тие мора да имаат цврста и јасна основа. Од надлежните органи се бараше да презентираат докази за нивниот одговор на епидемијата.

На јавно обраќање, тие се осврнаа на препораките на Светската здравствена организација. Во документот под наслов „Стратешки план за подготвеност и одговор“, издаден оваа година, чија цел е да се стави крај на епидемијата, СЗО процени дека станува збор за „висок ризик“ за Кина и „висок ризик“ за остатокот од светот. Мерките што ги препорачува се однесуваат на кинеското искуство за воведување на строги мерки, но во моментот на објавување на документот нивните ефекти сè уште не беа познати. Во делот поврзан со сообраќајот, се наведува дека ограничувањето на движењето може да биде ефективно, па дури и штетно. Барам од надлежните органи да ги претстават овие анализи, бидејќи во спротивно, ќе сметаме дека воведувањето ограничувања во движењето е голем социјален експеримент.

Доказите за коронавирус не значат дека вирусот ја предизвикал болеста, бидејќи КОВИД може да биде несакан ефект, а болеста може да биде предизвикана од друг вирус или бактерија.

Значи, наместо да препорачуваат полесни мерки или заштита и изолација на ранливите групи, авторите на овој труд предлагаат агресивни и неселективни постапки, засновани врз несигурен, теоретски математички модел, во чиј извештај зборовите „претпоставка / предвидување“ се споменати не помалку од 67 пати.

Како заклучок, треба да се потенцира дека во оваа сериозна ситуација, ние мора да инсистираме на одговорите на овие прашања. Само тогаш можеме да започнеме да разговараме за останатите. За да се спречи репресијата да продолжи на неодредено време, или повторно да се појави  нов, уште повеќе смртоносен вирус и нови, дури и поостри мерки, предложувам дека е потребна задолжителна вакцинација, на пример – смета д-р Лидија Гајски.

loading...

Слични содржини