Италијанците најлошо се хранат: Навиките на народите во светот

од Elena Daskalova

Нутриционистот Џорџ Хамлин Вилијамс неколку години ги проучувал прехранбените навики на повеќе народи низ светот, во обид да извлече генерален заклучок која исхрана е најдобра.

Во текот на истражувањето, тој дошол до заклучок дека во Кина и Јапонија имаат генерално најздраво мени, бидејќи во нивната исхрана имаат многу овошје и зеленчук.

Недостаток на кинеската кујна, според Вилијамс, е количината на сол што се содржи во соја-сосот, па затоа е поголем поддржувач на јапонската, која изобилува со морска храна и свежи зеленчуци. Утврдил и дека трендот на исхрана на Јапонците се проширил и во Кенија и Малезија.

Од друга страна, препорачува луѓето да бидат особено внимателни со медитеранските прехранбени навики, особено на Италијанците и Грците. Иако во основа содржат многу свежи салати, риба, морски плодови, сирење, маслинки и маслиново масло, овие народи имаат и многу леб, пити и слични печива, како и богати десерти. Според него, тие внесуваат преголеми количини јаглехидрати, со што ги нарушуваат позитивните ефекти на медитеранската исхрана.

Слични содржини