Инцидентот со рускиот авион е логично продолжување на ситуацијата во регионот

џија

Турција била соучесник на радикалната група “Исламска држава” при  нејзините  напади  против Курдите во Ирак и Сирија. Тоа го смета поранешниот висок советник во Стејт департментот и соработник на Универзитетот Колумбија Дејвид Филипс.

“Улогата на Турција не била неутрална . Таа очигледно ја поддржувала “Исламска држава”.Анкара давала логистичка поддршка, пари, оружје, транспорт, медицински услуги на повредени борци. Турцијаго  поддржувала екстремизмот, за да се избави од Асад “, изјави поранешниот службеник во интервју за агенцијата Sputnik.” Турција беше соучесник на ИД  во нападите  против Курдите во Ирак и Сирија. Не ми е познато какво  директно учество на Турција во обезбедување на ИД  на оружје за масовно уништување “, додаде тој.” Интервјуто не би било објективно, ако не кажеме дека поддршката на Русија за Асад не помага за решавање на проблемот. Не е изненадувачки, дека Русија и Турција стигнаа до инцидент со пукање, бидејќи тие работат за директно спротивставени сцени “, рече уште Филипс.

Слични содржини