Актуелно
Почетна / Глобално / Вирусот на птичји грип Х5Н8 регистриран на фарма во Чешка

Вирусот на птичји грип Х5Н8 регистриран на фарма во Чешка

Во Чешка по три години за првпат е  регистриран високо патоген вирус на птичји грип Х5Н8. 

Чешкитата државна ветеринарна администрација соопшти дека епидемијата е пријавена на живинарска фарма во централното подрачје на Чешка.

Анализите потврдија дека од вирусот птичји грип се угинати голем број кокошки.

Локалната ветеринарна служба наведе дека се преземени сите мерки за претпазливост.

loading...